10 міфів про гіпертонічну хворобу

10 міфів про гіпертонічну хворобу

Гіпертонічна хвороба, або артеріальна гіпертензія – хронічна хвороба, що характеризується стійким підвищенням артеріального тиску в судинах великого кола кровообігу. У світі 1,5 міліардів людей страждають на цю недугу. Згідно статистики в Україні кожен третій дорослий має підвищений артеріальний тиск, а щороку вперше цю хворобу виявляють у 430 тисяч українців. Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево судинних захворювань, основною причиною яких є артеріальна гіпертензія, адже підвищений артеріальний тиск є самим грізним фактором, що призводить до інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Через необізнаність нашого населення про гіпертонічну хворобу ходять численні міфи, а сліпе їх наслідування може призвести до дуже негативних наслідків. Ми постараємся розвінчати 10 найпоширеніших міфів про артеріальну гіпертензію.

Міф №1 У кожного своя норма артеріального тиску.

Деякі люди вважають, що для них нормальним є тиск 190 на 110 мм.рт.ст., а деякі добре себе почувають при 90 на 60 мм.рт.ст. Звичайно індивідуальність не потрібно виключати, але існують загальноприйняті середньостатистичні рамки в яких прийнято вважати артеріальний тиск нормальним. Нормальні показники не повинні перевищувати 140 на 90 мм.рт.ст. і не опускатися нижче 90 на 60 мм.рт.ст. При деяких тяжких хронічних захворюваннях верхня межа може бути знижена. Наприклад при цукровому діабеті артеріальний тиск має бути не більшим 130 на 80 мм.рт.ст.

Міф №2 Гіпертонічна хвороба – це спадкова хвороба.

Навіть якщо у Вас в родині більшість хворіють на артеріальну гіпертензію, це не означає, що ви обов’язково будете хворіти гіпертонією. Якщо дотримуватися профілактичних заходів для збереження нормального тиску то можете уникнути цієї хвороби, або значно сповільнити початок захворювання. Тому потрібно дотримуватися здорового способу життя, раціонального харчування з обмеженням солі, уникати стресових ситуацій та відмовитись від шкідливих звичок.

Міф №3 На артеріальну гіпертензію хворіють лише пенсіонери.

Гіпертонічна хвороба за останній час значно «помолодшала». В основному це пов’язане із неправильним харчуванням, ожирінням, малорухомим способом життя та шкідливими звичками. Нерідко виявляють підвищений артеріальний тиск в людей молодого віку чи навіть у дітей. Це є дуже небезпечно, адже якщо не виявити і не лікувати гіпертонію одразу, то можуть швидко розвинутися грізні ускладнення. Нерідко люди, які страждають на гіпертонію з молодості не доживають до пенсійного віку. Тому рекомендовано з 25 років кожних півроку контролювати в себе артеріальний тиск.

Міф №4 При гіпертонії погіршується самопочуття, якщо нема симптомів то нема хвороби.

Гіпертонічну хворобу медики часто називають «німим вбивцею». Більшість людей вважають, що при підвищенні тиску завжди повинні турбувати головні болі, тремор тіла, почервоніння обличчя чи прискорене серцебиття, проте це не так. Половина людей, що хворіють на артеріальну гіпертензію не відчувають погіршення свого стану і навіть не підозрюють, що мають підвищений артеріальний тиск. А коли турбують головні болі, головокружіння і нудота, це свідчить про значне надмірне підвищення артеріального тиску, або так званий гіпертонічний криз.

Event Details