Цукровий діабет і депресія

Цукровий діабет і депресія

Частота виявлення депресії у пацієнтів з ЦД складає 18%, проти 10% у осіб без діабету (Ali et al., 2006)

Фактори ризику депресії у пацієнтів з діабетом:

– Жіноча стать (73,1% жінок, проти 26,9% чоловіків)

– Велика тривалість перебігу діабету

– Часті епізоди гіпо- та гіперглікемії

– Менша фізична активність

– Мікро- та макросудинні ускладнення діабету (особливо нефропатія та нейропатія)

– Пацієнти, які отримують інсулінотерапію, на противагу тим, що отримують цукрознижуючі препарати (14,5% проти 7,8% відповідно)

– Соціальна ізоляція, самотність, низький рівень освіти, нестабільний фінансовий дохід та відсутність постійної роботи, проживання у містах (на противагу жителям сіл).

Також насторожують дані багатоцентрового міжнародного дослідження (Lloyd et al., 2018), які вказують на те, що з 100% пацієнтів з ЦД і депресією, лише у 4,8% пацієнтів були записи про виявлену депресію в картках, а антидепресивну терапію отримували лише 3,8% пацієнтів.

Проблема поєднання ЦД і депресії – це не лише факт наявності двох хвороб, а значний вплив кожного з цих захворювань один на одного і значне погіршення якості життя пацієнтів. Дослідження показали, що поєднання ЦД і депресії підвищує ризик декомпенсації і розвитку судинних ускладнень діабету (33-38%), розвиток когнітивних порушень ( в 2-3 рази), а також більше ніж дворазове зростання цільового рівня глікозильованого гемоглобіну. І звісно «найжорсткішою» фінальною точкою досліджень є підвищення ризику загальної смертності (46%) і кардіоваскулярної смертності (39%) у пацієнтів з ЦД і депресією у порівнянні з хворими на ЦД без депресії (Van Doren et al., 2013).

Event Details